• Blog
  • 22 juli 2024
  • Geplaatst door TeamOudeRechtbankAmersfoort

Voorlopig ontwerp nieuwe stap in de transformatie van De Oude Rechtbank

23 juli 2024 - Met de ontwikkeling van een voorlopig ontwerp (VO) is een nieuwe stap gezet in de transformatie van De Oude Rechtbank in Amersfoort. In september wordt het VO door de gemeente Amersfoort beoordeeld, waarna een start kan worden gemaakt met het voorbereiden van de formele omgevingsplanprocedure. In deze procedure kunnen belanghebbenden reacties en zienswijzen indienen. De verwachting is dat dit in de eerste helft van 2026 plaatsvindt.

Ten behoeve van het voorlopig ontwerp voerden gebiedsontwikkelaar AM en architectenbureaus Rijnboutt en SVP diverse gesprekken met bewonersstichtingen van het Bergkwartier en gaven invulling aan diverse informatiebijeenkomsten met belanghebbenden en geïnteresseerden. Met name de verkeersveiligheid en de omvang en inpassing van het ontwerp wordt kritisch bekeken en zijn voor de buurt belangrijk.

Bruisende ontmoetingsplek
De voormalige rechtbank, recht tegenover het centraal station van Amersfoort, wordt getransformeerd tot een bruisende en beeldbepalende ontmoetingsplek voor de stad, een kantoorgebouw met publieke functies. Hier ontstaat een levendige omgeving voor diverse gebruikers waaronder ondernemers, werknemers, bezoekers, studenten, voorbijgangers, buurtbewoners en de inwoners van Amersfoort. Het gebouw bestaat uit een nieuwbouwdeel aan de oostzijde en een bestaand deel aan de westzijde dat wordt getransformeerd en opgehoogd. Tussen de twee bouwdelen wordt een biotoop gecreëerd. Deze transparante ruimte is open, toegankelijk en uitnodigend voor toekomstige gebruikers.

Een toekomstbestendig gebouw
Onze hoge ambities op het gebied van duurzaamheid en circulariteit zijn integraal in het ontwerp opgenomen; een onderwerp dat hoog op de agenda stond van de tender die werd uitgeschreven door Gemeente Amersfoort. Het ontwerp voor De Oude Rechtbank is energiepositief, het bestaande casco wordt gedeeltelijk hergebruikt, het gebouw integreert in het bestaande groen. Alles bij elkaar opgeteld minimaliseert dit de CO2-footprint van het toekomstige gebouw. 

Blijf op de hoogte 
Wilt u op de hoogte blijven over de ontwikkelingen van De Oude Rechtbank in Amersfoort? Klik hier om u in te schrijven voor de email nieuwsbrief.

Deel
Gekopieerd!